Derfor fejrer vi advent i Danmark

Derfor fejrer vi advent i Danmark

Derfor fejrer vi advent i Danmark

Allerede i dag skal vi tænde lys i vores adventskrans - det er nemlig 1. søndag i advent! Selvom mange forbinder starten på julen med den 1. december, så er det faktisk ikke en sjældenhed, at 1. søndag i advent falder allerede før den 1. december. Faktisk fejrer vi hele 4 ud af 7 gange 1. søndag i advent allerede inden, december er skudt i gang.

Men hvorfor fejrer vi egentlig advent? 

Oprindeligt skulle dette indlæg omhandle Miloo.dk's bud på 10 alternativer til den klassiske adventskrans, men da jeg sad og idégenrerede til indlægget kom jeg pludselig til at tænke på, hvorfor vi egentlig fejrer advent? Jeg elsker julen, og jeg fejrer hvert år advent med de traditioner, der typisk knytter sig dertil, men jeg har egentlig aldrig helt fundet ud af, hvad advent egentlig er for en størrelse. For mig handler julens traditioner i højere grad om hyggelige stunder, og sådan tror jeg, det er for mange. Men nu hvor jeg skulle til at skrive et indlæg om adventskransen, så jeg det som en oplagt mulighed for at finde ud af lidt mere om denne tradition, der for mange markerer starten på julen. Derfor besluttede jeg mig for, at indlægget i stedet skulle omhandle det! Her får du derfor en ultrakort guide til, hvorfor vi i Danmark fejrer advent, hvorfor vi hvert år hygger om adventskransen og hvordan det hele egentlig startede.

Og for ikke at snyde jer, får I narturligvis også vores bud på 10 alternativer til adventskransen, som I kan finde her på Miloo.  

 

 

Hvad er advent egentlig for en størrelse? 

Inden jeg nåede at hoppe direkte ind på nettet, som jeg typisk gør, når jeg søger efter konkrete informationer, så vendte jeg emnet med min kloge far, da vi en aften sad omkring bordet ved aftensmaden: "Øhh, far. Hvorfor er det nu liiiige, vi fejrer advent?". Min ellers velinformerede far svarede "Tja, det er vist noget med...næh...det ved jeg sgu egentlig ikke". Et svar der således bekræftede min formodning om, at det er en generel tendens, at folk egentlig ikke helt ved, hvad advent er. Efter et kort kunstpause fortalte min far dog, at han kunne huske, at det engang var blevet forklaret i et børne-program tilbage i 60'erne. Hvis du var barn i denne tid, kender du sikkert programmet, men for mig var det helt nyt: Ingrid og Lillebror. Jeg besluttede mig for at se programmet igennem for at finde ud af, hvad det helt præcis vil sige at fejre advent. 

Efter at have brugt de første par minutter på at grine af den måde, man i 60'erne mente, at "formidling i børnehøjde" skulle tage sig ud, kunne jeg koncentrere mig om det, som Ingrid rent faktisk fortalte Lillebror. Og jeg må indrømme, at selvom et program som Ingrid og Lillebror formentlig ikke ville blive godkendt som børne-tv i dagens Danmark, så fik jeg en hel del ud af programmet. Nu skal I bare høre: 

 

10 ting du skal vide om advent i Danmark

  • Advent er ikke som sådan en højtid, men er derimod en nedtællingsperiode - en forberedelsesperiode - til en højtid, nemlig Jesusbarnets fødsel den 24. december, som markerer begyndelsen af et nyt kirkeår.
  • Advent er ikke kun en dansk tradition, men fejres af kristne over hele verden. 
  • Ordet 'advent' kommer af det latinske Adventus Domini, der betyder Herrens komme. Derfor er salmen Vær velkommen, Herrens år ofte en selvfølgelighed ved de fleste gudstjenester 1. søndag i advent.
  • Adventskransen bruger som en symbol på ventetiden. Vi tænder ét lys 1. søndag i advent, to lys 2. søndag i advent osv. for at markere ventetiden optil den store dag, der stille og roligt kommer tættere og tættere på. 
  • I den evangelisk-lutherske kirke fejrer vi Herrens komme om aftenen d. 24. december, men egentlig er Jesus først født d. 25. december. I den katolske kirke i Danmark fejres dagen d. 25. december. 
  • Adventstidens liturgiske farve er lilla, som symboliserer bod, ånd, alvor og anger. Tiden op til jul blev nemlig før i tiden brugt til bod og faste, så både sjæl og krop var klar til at tage imod julens budskab.
  • I dag pynter vi oftere adventskransen med hvide og røde farver, som symbolerer Danmark og som ofte er de farver, vi generelt markerer julen med.
  • Den første adventskrans hang i Sønderjylland, da den først kom til Danmark fra Nordtyskland omkring år 1900.
  • Det var først efter 2. verdenskrig, at adventskransen fik sin store udbredelse i forbindelse med besættelsen, hvor lys-symbolikken fik en ekstra betydning for den danske befolkning.
  • I Danmark markerer mange familier advent med en adventskalender, der indeholder 4 små pakker - en til hver af de 4 søndage i advent.

 

10 alternativer til den klassiske adventskrans 

Gennem flere generationer har adventskransen været fast inventar på køkkenbordet i de danske hjem, men hvis du ikke er til den klassiske model med gran, julekugler og drys, som mange vælger at lave selv, så findes der masser af andre alternativer på markedet. Her har vi samlet 10 bud på adventslysestager, du kan bruge i stedet for den klassiske adventskrans

 

1. House Doctor, Square

 

 

2. By Lassen, Kubusstagen

 

 

 

3. Fira, Lysestage 

 

 

 

4. House Doctor, Triangle 

 

 

 

5. Applicata, Luna stage

 

 

 

6. By Wirth, Belt

 

 

 

7. Ferm Living, String (kugle-stage)

 

 

 

8. Georg Jensen, Season lysestage

 

 

9. Trip Trap, Candelabro

 

 

 

10. Kähler, Globo Stage

 

få nyhedsbrevet

Til toppen