Derfor skal du bruge solbriller om vinteren

Derfor skal du bruge solbriller om vinteren

Derfor skal du bruge solbriller om vinteren

Hue, tjek! Vanter, tjek! Halstørklæde, tjek! Solbriller, tj...øøh. Når vi bevæger os udenfor om vinteren, er der nogle helt grundlæggende accessories, som de fleste altid husker at hoppe i for ikke at fryse. Mens hue, vanter og tørklæde i den forbindelse er nærmest obligatoriske, så er det de færreste, der tænker på solbrillen som en tilsvarende accessory om vinteren. Solbriller hører sig jo kun sommeren til, right?

Wrong! Solbriller hører sig netop ikke kun sommeren til, men er derimod en (næsten) lige så vigtig accessory om vinteren. I modsætning til, hvad mange tror, beskytter solbriller nemlig ikke mod solens varmestråler, men derimod mod solens UV-stråler - og de har ikke nødvendigvis noget med varmen at gøre. Det vil derfor også sige, at selvom der ikke er varmt i november, december, januar, februar og marts, så er UV-stråling i den grad også noget, du bør overveje i disse måneder, når solen kigger frem. De ultraviolette stråler er nemlig lige så skadelige om vinteren, som de er om sommeren. 

 

UV-indekset bestemmes af temperaturen ... eller hvad?

Det ultrakorte svar er: nej! Af en eller anden grund er det blevet en almindelighed, at solbriller kun hører sig sommeren til. Nuvel, solen er da også skarpest om sommeren, hvorfor man for alvor oplever et behov for at pakke solbrillerne ud af æsken, når kalenderen fra den ene dag til den anden siger juni. Sandheden er dog, at du i virkeligheden slet ikke burde have pakket dine solbriller væk i første omgang. Her kan du læse om lidt, hvorfor mange fejlagtigt tror, at solbriller kun hører sig sommeren til og hvorfor solbriller i det hele taget ikke burde være en årstidsbestemt accessory.

Solskader: kan vi se og føle UV-stråler? 

Det vi mennesker ikke kan se og føle, har vi ofte et uklart forhold til. Fra det vendepunkt i livet, hvor sandheden om julemandens og tandfeens eksistens går op for os, er det begrænset, hvor mange af os der fortsat tror på (eller i hvert fald tænker over) de ting, vi ikke kan se og føle. Vi kan ikke se UV-stråler, men vi tror til gengæld, vi kan mærke dem. Hvis du nogensinde har prøvet at ligge lidt for lang tid på stranden en dag, hvor solen har stået højt på himlen, og det efterfølgende ubehag, det kan forårsage, hvis du liiiiige har glemt solcremen på det der punkt på ryggen, som man typisk har lidt svært ved at nå, så ved du, hvad vi snakker om. Varmen er noget, vi kan føle, og derfor er der måske en større tendens til at tage hensyn til UV-stråling, når der er varmt.

Men at vi kun tænker over UV-strålerne, når de kan mærkes på en varm sommerdag, betyder dog ikke, at UV-stråler ikke er noget, der skal tages hensyn til, når der er koldt. Det er nemlig ikke temperaturen, der afgør omfanget af UV-strålerne, og det er derfor heller ikke temperaturen, der afgør, om du skal benytte solbriller eller ej. Solen, ja. Temperaturen, nej. Har du nogensinde grint af en ven eller et familiemedlem, der er kommet hjem med en såkaldt "hvid skibrille" efter en forestående skiferie? Ja? I så fald har du allerede det første bevis på, at UV-stråling og solskader ikke udelukkende hører sig sommer og høje plusgrader til.

Men når vi nu ved, at UV-stråler også eksisterer, selv når temperaturerne er lave - hvorfor er det så, at vi kun beskytter os mod dem på nogle bestemte tidspunkter af året?

  

 

Hvorfor bruger vi kun solbriller om sommeren?

Vi tror, at svaret på dette spørgsmål ligger i det faktum, at størstedelen af dem, der bruger solbriller, bruger dem af hensyn til komfort og look snarere end af sikkerhedsmæssige grunde. En undersøgelse foretaget af DR tilbage i 2012 viser, at næsten halvdelen af den danske befolkning, hele 45%, ikke ved, at solens UV-stråler kan have skadelige virkninger for øjnene. De tror så at sige, at øjnene har "superkræfter", der gør, at de i modsætning til huden er i stand til at beskytte sig selv. Hele 95% er nemlig velvidende om de skader, som UV-strålerne kan forårsage på huden.

Samme undersøgelse viser, at 70% af danskerne ikke ved, om deres nuværende solbriller overhovedet beskytter mod UV-stråler. Det fortæller os, at de 70% har valgt deres solbriller på baggrund af noget andet end deres egentlige funktion - at beskytte øjnene mod solen UV-stråler.  

Når vi bruger solbriller om sommeren, kan det derfor type på, at det snarere handler om bekvemhed og komfort frem for beskyttelse. Om sommeren er solen stråler skarpe, hvilket gør, at øjnene bliver blændet og vi får svært ved at se. I den forbindelse er et par solbriller en kærkommen ven, der løser dette problem for os. Om vinteren har vi ikke samme problem, fordi solens stråler ikke på samme måde virker blændende. Når vi således fravælger solbriller om vinteren, skyldes det formentlig at vores komfort-behov kan opfyldes uden - vi lægger ganske enkelt ikke mærke til, at vi har behov for solbrillerne, fordi vi kan klare os uden

 

5 facts om UV-stråler og solbriller

  • Beskytter øjnene mod UV-stråling (ikke varme!)
  • UV-stråler har en direkte forbindelse til udvikling af grå stær og i værste tilfælde kræft i øjnene
  • Når du bruger solbriller under kørsel, er det vigtigt, at brillernes glas ikke er tonet mere end 90%, da det minimere udsynet mere end tilladt. 
  • Det anbefales, at du bruger solbriller, når UV-indekset er over 3 (I Danmark ligger UV-indekset typisk imellem 1-7 i løbet af et kalenderår) 
  • Solbriller, der garanterer UV-beskyttelse, er markeret med en CE-mærke på glassene. 

 

Vælg solbriller med polariserede glas om vinteren

Polari-hva'-for-noget glas? Polariserede glas lyder mere avanceret, end det er. Rent faktisk betyder det bare, at glasset beskytter mod genskær fra alle vandrette overflader. Det vil derfor også sige, at det er en rigtig god idé at kigge efter sådanne glas-typer, hvis du generelt bruger dine solbriller meget, når du kører bil. Når solens stråler og lys reflekterer i overflader på vejen - vand, sne, fugt - dæmper glassene dette skær, så du ikke risikerer at blive blændet og få begrænset udsyn. OBS! Hvis du bruger briller til dagligt, så husk at købe et par solbriller med styrke - hos de fleste brilleforretninger har du mulighed for at få udskiftet glasses i dine nuværende solbriller, hvis du gerne vil beholde stellet.

 

  

Ser jeg fed ud i de her briller? 

Kender du til det at gå rundt og misse med øjnene på en vinterdag, hvor en tung hvid sne har lagt sig på vejene og solen titter frem? Du er ikke den eneste. Men selvom mange kender til problemet med missende øjne og solens generende stråler, der opstår fra tid til anden om vinteren, så er det de færreste, der finder solbrillerne frem, hvis kalenderen eksempelvis siger januar. Grunden til det er formentlig, at det generelt ikke er normalt at gå med solbriller om vinteren. At tage et par solbriller på udenfor om vinteren føles lidt som at tage en par solbriller på indenfor om sommeren. Det virker meningsløs. Man føler sig fjollet og dum, og måske vigtigst af alt - det vækker opsigt. 

Solbriller er nemlig først og fremmest blevet et modefænomen. En modefænomen, der hører sig sommeren til vel og mærket. I dag købes solbriller kun i sjælden grad på baggrund af deres praktiske formål, hvilket de 70%, der end ikke ved, om deres solbriller beskytter med UV-stråling, bevidner. Solbriller købes i høj grad, fordi de afspejler et bestemt image - de skal være smarte. De er en statussymbol, og vi kaster glædeligt flere tusinde kroner efter det par, som vi synes er pænest, smartest, og som ser bedst ud på os.

Om sommeren er solbrillerne legale. Der er ikke nogen, der studser over det, når du kommer gående med dine nyindkøbte Ray-Bans. Det skulle da lige være et, "Hey, fede briller der"! Men derudover over - intet opsigstvækkende over en person, der bærer solbriller om sommeren. Om vinteren derimod... om vinteren er solbriller en sjældenhed. Og det er svært at ændre på dette i et samfund, hvor man helst skal være sin egen, men samtidig helst ligne alle andre. Hvem skal starte bølgen af solbrillebrug om vinteren? 

Jeg vil være min egen! ... sådan da.

At mange ikke ved, at solbrillebrug om vinteren er lige så vigtigt, som om sommeren, hvis UV-indekset er over 3, gør, at det er en sjældenhed, at man ser folk bære solbriller om vinteren. At "ingen" gør det afholder selv dem fra det, som måske mærker behovet og som har lyst til at gøre det - de vil ikke skille ud. Netop fordi en stor del af befolkningen snarere opfatter solbrillen som en smart og bekvem sommeraccessory, vil det blive bemærket, at en person bærer dem "uden for sæsonen". Man vil gerne være anderledes...men helst ikke for anderledes. Det er en hårfin grænse, ikke sandt?  

Vi stemmer derfor helt klart for at ændre på denne tendens! Og hvordan gør man bedst det? Det gør man ved at gøre en sjældenhed til en selvfølgelighed. Ved at smutte i sine solbriller på om vinteren og gøre det til et praktisk modefænomen hele året rundt og krydse fingre for, at alle andre hurtigt følger efter vores eksempel. 

Vil I være med? Så tjek vores smarte udvalg af UV-beskyttende solbriller lige her!

 
få nyhedsbrevet

Til toppen